Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Фидосова: Не е необходимо извънредно заседание на парламента за промените в Закона за електронните съобщения

Не е необходимо извънредно заседание на парламента за промените в Закона за електронните съобщения, смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. Пред „Хоризонт” тя потвърди казаното от министър Цветан Цветанов, че МВР ще се откаже от пълно следене на интернет трафика, ако получава информация от операторите в срок до 2 часа.

"Предвиждаме намаляване на срока за предоставяне на тези данни от доставчиците на такава информация на интернет доставчиците и на мобилните оператори. Това да бъде в рамките до 2 часа и завишени санкции при положение, че не са спазени или са забавени тези срокове. Ние не ги правим, защото има някакъв протест. Това са неща, които ги заявихме още преди повече от 20 дни. Нормално е да има такава корекция, още повече, че почти за всеки законопроект между първо и второ четене винаги има корекции по определени текстове.”, заяви Фидосова.

Според Вени Марковски от българското Интернет общество промяната в позицията на министър Цветанов говори за наличие на фактори в МВР, които влияят на решенията.

"Министър Цветанов е третият пореден министър в рамките на 2 години, след Румен Петков и Михаил Миков, който се опитва да прокара текстове в Закона за електронните съобщения, които ограничават правата на интернет потребителите. Още по-любопитното е, че само преди няколко месеца – април миналата година – той беше категорично против точно тези промени в закона. Това означава, че някой от МВР е постоянна величина и някой в МВР има достатъчно влияние, за да може да убеди трети пореден министър, че това нещо е хубаво. Г-жа Фидосова спомена, че те от 20 дни били съгласни да няма подслушване и сама попадна в противоречие, защото само преди 4-5 дни всички, включително и председателката на парламента, твърдяха, че няма нищо лошо в това.", коментира Марковски. 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна