Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на Държавния музикален театър не приемат новоизбрания директор

Работещите в Държавния музикален театър „Стефан Македонски” са решени да не допуснат новоизбрания директор Борис Панкин до театъра и обмислят протестни действия. Това каза секретарят на синдиката в оперетата Румен Григоров.

"Колективът в момента провежда консултация и със синдикалните организации за следващи законови мерки за протест – административни и правни. Разпространили сме отворено писмо до министър-председателя, министъра на културата, НС, до всички държавни институции и медии, както и до музикалната и интелектуалната общественост в Република България. колективът ще потърси широка обществена подкрепа за своята кауза, а именно недопускането на г-н Панкин за директор на Музикалния театър. В крайна сметка г-н Панкин е доста далеч от тази музикална форма, която дълги години се е предлагала – 60, а по някои данни и 90 години в Музикалния театър, а именно оперетата и мюзикълът.", подчерта Григоров.

От своя страна новоизбраният директор на Музикалния театър Борис Панкин каза, че колективът на оперетата все още не се е запознал с концепцията му: "Аз не съм се срещал с тях досега. Работят в пълна неяснота какво аз предлагам, и ако става дума да подкрепим каузата, да не убиваме „кралския пингвин”, то всички ще кажем „да” на такава кауза. Но когато става дума за развитието на един културен институт с 277 души в него, в течение на пет години, темата е малко по-обширна и тя изисква запознаване с намеренията и чак, когато човек разбира какво му се предлага, той има правото да каже „да” или „не”, но доколкото знам работодателите ни са данъкоплатците, а не служителите на даден културен институт. Те не определят правилата, правилата ги определя зрителят."

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна