Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна събирането на пръстови данни от депутатите

В парламента започна събирането на данни от пръстите на депутатите, за да бъде въведена новата система за гласуване. По думите на председателя Цецка Цачева това ще сложи край на гласуването с чужди карти.

Депутатите от ГЕРБ дадоха първи пръстови данни. По три пръста, един основен и два резервни, бяха въведени в системата, за да може депутатът ако се нарани, да има резерва и да гласува.

Сред откритите въпроси обаче остава как ще бъдат събирани данните на депутати, които изобщо не идват на работа. Цецка Цачева обяснява: "Всеки отказ би означавало неизпълнение на законов текст."

На въпрос: "Ако утре депутатите започват да идват и да казват, че са порязани на пръстите, които са дадени като отпечатъци, примерно с по 3 лепенки са на всяка ръка, как ще гласуват?", Цецка Цачева отговори: "Това означава, че ще имат основания да си вземат болнични и да отсъстват от работа, тъй като те ще бъдат в невъзможност да изпълняват своите задължения. Когато и двете ръце на един народен представител са контузени, то и при сега действащата система, те не биха могли да упражнят правото си на глас."

След тестове, системата ще заработи през февруари.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна