Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще разглежда промени в Закона за храните

Земеделските производителите ще могат да продават малки количества суровини и храни от животински произход на крайните потребители. Това предвиждат промени в Закона за храните, които правителството ще обсъжда на днешното си заседание.

Голямата разлика между ниските изкупни цени на земеделските продукти и високите цени на хранителните стоки за крайния потребител остава проблем за фермерите във всички държави в Европейския съюз. Един от начините за преодоляването му е производителите да продават стоките си директно на потребителите.

За изпълнението на промените в Закона за храните земеделският министър ще трябва да издаде наредба, която да урежда специфичните изисквания за директни доставки на малко количество прясно месо от птици, зайци и дивеч, пчелен мед и други суровини и храни от животински произход.

Министрите ще обсъдят на днешното си заседание и промени в Закона за посевния материал. Премахва се допълнителното условие сортовете от каталозите на ЕС задължително да бъдат вписвани и в официалната сортова листа на България. Сегашният ред предвижда посевният материал да се търгува, само ако е от сортовете, вписани и на двете места. 

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна