Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще можем да се отказваме от потребителски кредит в 14 дневен срок

До 14 дни след сключване на договор за потребителски кредит клиентът да може да се откаже от него. Такава възможност предвижда проектозаконът за потребителския кредит, приет на първо четене от Народното събрание. Промените ще засягат отпуснатите суми от 400 до 147 000 лв.

Хората, които до 14 дни след подписването на договор за потребителски кредит, решат да се откажат от него, ще връщат на банката главницата и лихвата, начислена за периода от датата на усвояване на кредита до деня на връщането на цялата сума.

Проектозаконът изисква в договорите за потребителски кредити банките да запишат условията за прилагане и промяна на лихвения процент, предупреждение за последиците за потребителя при просрочване на вноските, клауза за правото на отказ от договор за кредит. За първи път в българското законодателство се въвежда и задължението кредиторът да извършва оценка дали клиентът има възможност да връща заема.

Освен законопроекта за потребителския кредит, депутатите разгледаха на първо четене и промени в Закона за местните данъци и такси. Драгомир Стойнев и Михаил Миков от Коалиция за България предложиха да се освободят от такса за детска градина децата, чиито родители са Първа или Втора категория инвалиди, децата на загинали при производствени аварии, природни бедствия или в изпълнение на служебния си дълг и децата с тежки хронични заболявания. Предложенията им обаче бяха отхвърлени от повечето депутати с мотива, че едно такова решение ще наруши финансовата стабилност на общините.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени