Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-Мун: Хиляди вероятно са жертвите от земетресението в Хаити

Хиляди вероятно са жертвите на опустошителното земересение, разтърсило Хаити тази нощ, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун. Той потвърди, че е срутена сградата на организацията в страната, както и че в неизвестност в момента се намират шефът на мисията на ООН в Хаити Хеди Анаби и неговият заместник.

"Вече е ясно, че земетресението е имало опустошителен ефект върху столицата Порт-о-Пренс. Останалите региони на Хаити, изглежда, в по-голямата си част са незасегнати. Сградите и инфраструктурата в столицата са тежко повредени. Основни услуги, като водоснабдяване и електроснабдяване са почти напълно прекъснати. Все още предстои да уточним броя на загиналите и ранените, който се опасяваме, че е много вероятно да се изразява с хиляди.", подчерта Бан.

Той изтъкна спешната нужда от помощ за бедстващите региони и призова за колективни усилия на световната общност в тази насока: "Ще изпратя помощник-генералния секретар и бивш специален представител на генералния секретар Едмон Муле в Хаити колкото е възможно по-скоро. Също така ООН организира екип за реагиране при извънредни ситуации, който да помага за координацията на хуманитарните и спасителните операции, които скоро ще се провеждат на място. Незабавно ще отпуснем 10 млн. долара от Фонда на ООН за реагиране при извънредни ситуации (CERF)."

© Снимка: ЕРА/ БГНЕС

Генералният секретар на ООН обяви, че самият той възнамерява да посети Хаити и изрази благодарност към всички страни от международната общност, които изразяват желание да се включат незабавно с хуманитарна помощ и спасителни операции. Той подчерта, че е в близък контакт с правителстватана САЩ, Хаити и други големи държави.

Близо три милиона души са без покрив след опустошителното земетресение. Най-силният от поредицата трусове е бил от 7-ма степен по Рихтер.

Международната общност обяви, че мобилизира спасителни екипи. Подготвена е хуманитарна помощ от редица държави за жителите на Хаити.

Преди година страната беше опустошена от силен ураган. Сега Хаити трябва да се бори с последствията от най-мощното земетресение от 200 години насам.

По публикацията работиха: ББС, Димитър Пенков - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!