Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП отвърна на удара по Румяна Желева

Европейската народна партия отвърна на удара по Румяна Желева. Партията обяви, че номинираният от Словакия Марош Шефчович от Партията на европейските социалисти не може да стане заместник-председател на Европейската комисия.

От Европейската народна партия са открили негово изказване от преди четири години, което според тях представлява проява на расизъм спрямо ромското малцинство.

Разколебаната снощи ЕНП днес спешно затегна редиците и обяви, че ще защити Румяна Желева, защото е била подложена на истински „лов на вещици”, отношението към нея е било унизително, а обвиненията неоснователни. ЕНП обаче също иска да се проверят фактите, обяви нейният зам.-председател Джоузеф Сайер, отговарящ за изслушванията.

"Въпросите, поставени вчера, за незначителен конфликт на интереси, трябва да бъдат изяснени от българските власти, от председателя на ЕК и от самата Румяна Желева. Но, това едва ли ще е проблем.", каза Сайер.

Той обяви следващата причина да свика пресконференция. От ЕНП са открили в архивите изказването на кандидата на Словакия Марош Шефчович от 2005 г., в което той заявява, че ромското население в неговата страна експлоатира системата за социални грижи.

"Не смятам, че бъдещият зам.-председател на ЕК, който ще отговаря за такива чувствителни области, като назначенията, равното третиране и равните възможности може да си позволи такива дискриминационни възгледи. Според нас той не е подходящ за подобен пост. Ще искаме да изясни позициите си при предстоящото изслушване в понеделник.", подчерта Сайер.

Необходимото пояснение тук е, че номинираният за зам.-председател на ЕК с ресор междуинституционални отношения Марош Шефчович е от партията на Европейските социалисти. Сайер отрече с атаката срещу него, ЕНП да отвръща на удара по Желева и увери, че партията прилага едни и същи стандарти към кандидатите. Той остави без отговор въпроса дали десницата в ЕП е готова да бутне цялата нова комисия заради Румяна Желева.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна