Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Българската кандидатка за еврокомисар Румяна Желева не успя да обори твърденията, че е слабото звено в новия състав на Европейската комисия, коментира европейското онлайн-издание Юропиън Войс. По време на изслушването в Европарламента Желева трябваше да разсее съмненията за конфликт на интереси и критиките, че няма необходимия опит. Бившата външна министърка си беше научила добре огромния списък с имена и съкращения на европейските институции, но въпреки това не звучеше убедително. Тя отговаряше неясно и несвързано и отговорите й често пъти бяха прекъсвани от председателя на Европейския парламент заради просрочено време.

Кандидатът на България за еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Румяна Желева се опита да докаже своята квалификация за поста на фона на силен порой от въпроси на членовете на Европейския парламент относно предполагаеми финансови дейности, включващи нея и нейния съпруг, пише Файненшъл Таймс.

Изслушването се разгорещи, след като българки евродепутат обвини Желева във връзка с нейната автобиография. Желева е вторият член на новия състав на Европейската комисия, получил името Барозу ІІ, който бе подложен на натиск, отбелязва Айриш Таймс. Слабото представяне на кандидата за еврокомисар по данъците, одита и борбата с измамите от Латвия предизвика недоволството на евродепутатите-социалисти по-рано през деня.

Ако повдигнете въпроса за плановете за разширяване на ЕС пред официални лица в Брюксел, скоро разговорът тръгва по посока на корупцията и организираната престъпност, пише Файненшъл Таймс. Проблемът се корени в решението на Брюксел да приеме България и Румъния през 2007 г. въпреки основателните подозрения, че правителствата на двете страни са прекалено слаби или нежелаещи да се справят с проблеми, произлизащи от десетилетията на бедност и деспотична комунистическа власт. Това до такава степен разби илюзиите на Брюксел, че Евросъюзът вдигна летвата за бъдещите страни-членки от Балканския полуостров.

Бившият британски премиер Тони Блеър е обещал на американския президент Джордж Буш-младши, че Великобритания ще подкрепи американските военни усилия за свалянето на режима на Саддам Хюсеин, четем в Таймс. Това е станало в серия от тайни писма, написани година преди началото на нахлуването в Ирак, а съдържанието им беше разкрито от бившия говорител на Блеър - Алистър Кембъл.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени