Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Не виждам заплахи от влизането ни в еврозоната

Снимка: БГНЕС

Не виждам заплахи от влизането ни в еврозоната, структурно няма нещо голямо да се промени в икономиката ни, а влизането ни в еврозоната би допринесло за общоевропейската стабиилност, коментира за "Хоризонт" Петър Ганев, експерт в Института за пазарна икономика. Той не очаква "кой знае каква инфлация вследствие на въвеждането на еврото". Според експерта, докато сме в т.нар. "чакалня на еврото" няма да има ефекти и нищо няма да се промени съществено, освен че ще спазваме правила, свързани с дефицита и инфлацията.

През последните години ръстът на депозитите и кредитите в евро е постоянен, ако имаме спестени 1 000 лв. те ще се превърнат в 500 евро, но пак ще бъдат 1 000 лв., обясни Петър Ганев в отговор на въпрос защо хората свързват влизането в еврозоната с обедняването си. "Нещата, които са се случили в другите страни, тук най-вероятно няма да се случат, защото вече оперираме "под шапката на еврото", допълни Ганев.

Петър Ганев каза още, че България отговаря на изискванията и писаните правила за влизане в еврозоната, но влизането ни дори в "чакалнята" ще зависи и от неписаните правила. По думите му, предишното правителство е действало уклончиво по отношение на присъединяването към еврозоната, а сегашното показва решимост това да се случи.

В "Преди всички" бяха припомнени и коментарите на Иван Искров, управител на БНБ и на банкера Левон Хампарцумян. Според Искров страховете около еврото са "психологически фактор", който се е появил с въвеждането на единната валута в старите страни-членки заради закръгляването на цените на дребно на малки покупки като кафе и вестници нагоре. В годините след въвеждането на еврото има по-скоро намаляване на инфлацията, коментира Иван Искров.

"Опасенията на бизнеса и гражданите, че  еврото ще доведе негативни ефекти, са в сферата на градските легенди", гласи мнението на Левон Хампарцумян.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна