Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Силни политически страсти разпалиха изслушванията на кандидатите за еврокомисари пред ЕП, след като в сряда дясноцентристката Европейска народна партия застана зад един от най-оспорваните и критикувани кандидати, отправяйки нападки към друг номиниран еврокомисар, приписвайки му расистки изказвания, коментира Файненшъл таймс. В центъра на разигралата се драма попадна българският кандидат за място в ЕК Румяна Желева. Тя беше изправена пред тричасов враждебен разпит, ръководен най-вече от „зелените” и либералите в Европарламента, който бе съсредоточен най-вече около предполагаемите й „съмнителни бизнес-сделки”. От ЕНП контрираха, че обвиненията към Желева са „неоснователни и дребнави”. Това стана повод да бъде обърнато внимание на изказване на словашкия кандидат за еврокомисар Марош Шефкович, в което, според консерваторите, има „расистки забележки”.

Македонските вестници днес поместват обширни негативни репортажи от изслушването в Брюксел на българската кандидатка за комисар. “Желева падна на европейския изпит”, извежда в голямо заглавие кореспондентката на скопския Дневник. Нейната колежка от Утрински весник смята,че това било “лекция за Борисов, че няма шансове за успех, ако се върви против Брюксел”. “Желева предизвика криза в Европейския съюз” е краен в оценката си вестник Нова Македония. Темата бе водеща и за телевизионните канали в Скопие,съобщи кореспондентът ни Мартин Минков.

Московското издание Комерсант също пише по темата - Желева беше заподозряна в незаконна търговска дейност, за която не е информирала съответните органи на ЕС. Появиха се и въпроси към нея за съпруга й, подозиран в България във връзки с организираната престъпност. Отказът на евродепутатите да подкрепят Румяна Желева поставя под въпрос утвърждаването на целия състав на Еврокомисията, насрочено за 26 януари, твърди вестникът.

Светът започна кампания за събиране на помощи и изпращане на спасителни екипи в Хаити, докато столицата на бедната карибска държава осъмна с улици, осеяни с трупове и пълно разрушение, съобщава Дейли телеграф. Президентът на страната Рене Превал описа ситуацията в столицата като „невъобразима”.

До края на седмицата Москва и Минск ще договорят условията за доставка на руски петрол в Беларус и за транзит на руска електроенергия към Калининград. Минск твърди, че Русия е готова да приеме беларуските условия, пише Независимая газета. Изданието се позовава на източници, близки до преговорите.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени