Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвропейски ден за здравословно хранене на децата

Снимка: www.woman.bg

Днес е Европейски ден за здравословното хранене и готвене за деца. В България денят се отбелязва за трети път и се организира от представителството на Европейската комисия и Европейското сдружение на професионалните готвачи "Евро-Ток България". 100 готвачи и над 500 деца ще се включат в атрактивно приготвяне на храна. То е съчетано с театрално представление. Децата сглобяват малко меню с помощта на предварително подготвени компоненти.


Жоро Иванов, президент на "Евроток България", обясни в предаването "Преди всички", че формата, а именно "забавното готвене" е ключът към интереса на децата. "Човек обича да се храни, хубаво е от ранна възраст да знае с какво и как", да познава най-добрият начин на готвене и избор на храна, подчерта Иванов. По думите му, децата са "с чисти рецептори и усещане за храна".

Според организаторите, формулата за здравословно хранене включва храните, които се консумират балансирано, в разумни количества, като изборът е индивидуален. Дори хамбургер, направен с добри продукти и консумиран в определени количества, не е вреден, посочи специалистът.

Проучване на Евробарометър в ЕС показва, че около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване. У нас 30.6% от децата в първи клас са с наднормено тегло, 17% от тях - със свръхтегло, а 15.6% - със затлъстяване, сочат данни на Националния център за опазване на общественото здраве.  

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени