Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите безработни: от статистиката към реалните измерения на кризата

Снимка: БГНЕС

Веднага след новогодишните празници пред бюрата по труда се натрупаха опашки. Първи се подредиха хората, доскоро заети по различни социални програми за намаляване на безработицата, разказва кореспондентът на "Хоризонт" в Силистра Маргарита Иванова.

"Свикнал съм, имам 5-6 борси, не ми е първата", казва 55-годишният Димитър, доскоро работил като охранител на общински обекти.  

Семейството на строителя Радослав Радев остава и без дом вследствие на това, че Радев е съкратен и е трябвало да напусне ведомственото жилище. Семейството му очаква помощ от общината. "Оставаме на улицата, ако трябва ето тук ще опъна една палатка пред общината, за детето да има на завет, пък ние не знам какво ще правим, нямам подкрепа отникъде", споделя Радев.

Дърводелецът Атанас, завърнал се от гурбет в Гърция, очаквал по-голямо спокойствие, но заварил още по-голяма безработица. "Не бях осигурен, трудно беше с езика, като не ти отърва, хващаш кораба и си тръгваш", гласи историята на Атанас, който се чуди какво да продаде: 20-годишната си лада или телевизора.

Хората от опашката пред бюрото по труда не вярват, че кризата ще свърши това лято. Репортаж на Маргарита Иванова - в звуковия файл.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени