Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

При назначаване военните ще трябва да декларират дали имат конфликт на интереси. Те няма да имат право да получават и приемат подаръци и дарения. В текстовете е записано, че ще имат право да получават подаръци на стойност до 50 на сто от минималната работна заплата, но само веднъж в годината.

Депутатите не приеха предложението на Спас Панчев и Ангел Найденов от Коалиция за България военнослужещите след 15 години да могат да купуват жилищата, в които живеят. Това беше една от социалните придобивки, които бяха вкарани от предишния министър на отбраната, и с което се стремеше да се привлекат военнослужещи в армията. От Комисията по отбрана подчертаха, че с подобна поправка се измества фокуса на работа на МО. С това предложение министерството се превръща в министерство със социални функции. Освен това, в година на криза, когато няма достатъчно средства, не би могло да се мисли за изграждането на нови, се мотивираха от комисията.

При гласуването на промените беше отхвърлено и предложението на левицата началникът на отбраната да бъде на пряко подчинение на президента. Според тях с новите промени се орязват и правомощия на президента. Заради това, според левицата само президентът може да прецени дали да наложи вето.

С промените в Закона за отбраната няма ограничаване на правомощията на президента, коментира в кулоарите на парламента военният министър Николай Младенов: "Не, няма никакво ограничаване на правомощията на президента. Те са фиксирани в конституцията. Ясни и категорични са. Имаше такива предложения, но ние ги отхвърлихме. Те бяха оттеглени, всъщност, от вносителите."

Военният министър каза също, че в края на миналата година МО е изплатило всички свои задължения по обезщетенията към военнослужещите, но режимът, който съществува в закона трябва да бъде по-гъвкав. "Министерството ще направи изключително разумна разпоредба в това отношение и няма по никакъв начин да цели да обезщети хората, а аргументите, че се налагали ограничения, свързани с прозрачността, които БСП изложиха, един вид, понеже сме ограничавали корупцията в министерството, поставяли прекалено много ограничения, аз не ги разбирам. Аз не смятам, че ограничаването на корупцията е проблем. Напротив. Това е предимство. И искам изрично да благодаря на тези разумни хора в БСП, които видяха аргументите на правителството. Двама от тях подкрепиха предложението. Останалото е популизъм.", подчерта Младенов.

Парламентарната група на Коалиция за България обяви, че с гласуваните промени са орязани голяма част от социалните придобивки на военнослужещите. На въпрос, дали държавният глава ще наложи вето на промените в закона Сергей Станишев коментира: "Аз поне виждам, че има сериозно орязване на функциите и на президента, освен началника на отбраната, в тези текстове, които се предвиждат за гласуване, но преценката за подобно действие, като вето, е, естествено, на президента."

По публикацията работиха: Добромир Видев, Лиляна Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени