Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимната обстановка продължава да се усложнява

В Североизточна България продължава да вали сняг, на някои места снегонавяванията са над един метър. Бедствено положение е обявено в шест варненски общини и бургаската община Руен. Всички пътища в Добричка област са затворени, има селища без ток и вода.

Шест общини във Варненска област обявиха бедствено положение. На магистрала „Хемус” в посока Варна от Гражданска защита и полицията продължават да изтеглят автомобили от създалата се близо 10 км колона, заради аварирал холандски ТИР, препречващ пътя. Във Варна и утре няма да има учебни занятия, съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов. Детските градини и детските ясли работят нормално. Общината е създала нова организация за спирането на тежкотоварните автомобили на входа на града.

В Бургаска област остава бедствено положението в община Руен, 30 селища са откъснати от общинския център, а верижната техника на Гражданска защита още не е пристигнала в общината. Болните на хемодиализа от Руен са били транспортирани до Бургаската болница по-рано днес. В момента с трактори и фадроми се извозват работници до различни планински селища в общината. Пътищата в Бургаска област са проходими при зимни условия и силна ограничена видимост. Затворени за движение на автомобили са Дюлинския проход и магистрала „Тракия” в отсечката Карнобат – Бургас. Шест селища в областта са без ток. 

В шест общини в Добричко са затворени училищата и детските градини. Има градове и села без ток и вода. В болницата в Добрич са осигурени легла и стаи за престой на болните на хемодиализа. Община Балчик получи разрешение от ГЩ на Българската армия да ползва специализирана техника на местното военно поделение за транспортиране на хора и доставка на продукти. В помощ на община Шабла се включи зенитният полигон. Заради снегонавяванията има проблеми на граничните пунктове с Румъния. В областта има проблеми и с доставката на хляб.

В Силистренска област няма достъп до селата Левски и Кутловица. В община Алфатар е затворен пътят Алфатар – Алеково. Хлябът в селата от общината е на привършване, съобщи за „Хоризонт” кметицата Радка Желева. Училищата и детските градини в Алфатар и Кайнарджа утре няма да работят. Със заповед на кмета до края на седмицата в зимна ваканция излизат всички училища и детски градини в община Дулово.

По публикацията работи: БНР Кореспондентите
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!