Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората ще се гледа отново от ВАС

Делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората беше върнато на Военноапелативния съд. Това стана, след като Върховният касационен съд отмени осъдителните присъди на благоевградските полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски.

Това е поредното връщане на делото, което търси истината за смъртта на благоевградския бизнесмен на 10 ноември 2005 г. Подсъдимите, арестували  Чората, в рамките на операция „Респект”, получиха от Военния съд общо 82 години затвор. В мотивите си върховните съдии пишат, че нито едно от здравословните увреждания, които Димитров е имал, не е в причинно-следствена връзка с настъпването на смъртта му, че не е ясно как военно-апелативните съдии извеждат извода, че и петимата съдии са участвали в умъртвяването му, че неправилно са били игнорирани техните обяснения, а показанията на някои свидетели са били едностранчиво оценени, както и че не са били изяснени ключови обстоятелства около начина на задушаване, причинил смъртта на Ангел Димитров. Върховният касационен съд акцентира върху факта, че едновременно се твърди, че побоят над Чората няма отношение към смъртта му, но и че деянието е извършено с особена жестокост, именно поради нанесения побой.

Съдът е категоричен – фактите по делото и виновните по делото и виновните за смъртта на Чората не са установени по несъмнен и категоричен начин, поради което и магистратите не могат да се произнесат окончателно и по вината или невинността на петимата подсъдими.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна