Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юшченко призна резултатите от изборите в Украйна

Украинският президент Виктор Юшченко призна резултатите от първия тур на президентските избори, които бяха спечелени от проруски настроения бивш премиер Виктор Янукович, следван от настоящия премиер Юлия Тимошенко.
"Изборите се състояха свободно, демократично и законно. Украйна и украинците демонстрираха високи избирателни стандарти, които дават пример за цялото постсъветско пространство", заяви Юшченко в първото си изявление след вота, в който събра едва 5,45 процента от гласовете. Според него демократичното
провеждане на изборите е доказателство, че Оранжевата революция е победила не само на думи, но и на дела.

По отношение на резултата от изборите Юшченко се изказа по-скептично. Според него резултатът е свидетелство, че националната идея не е развита, макар и все още да не е загинала. "Предстои много сложен втори тур на изборите "Сложността му се изразява в това, че в Украйна ще има свободни избори, но в същото време гражданите нямат голям избор. За двамата кандидати националните, европейските и демократичните ценности остават по същество чужди, неразбираеми и много далечни. Не виждам голяма разлика между двамата претенденти", заключи Юшченко.

Той обеща, че като президент на Украйна ще направи всичко възможно, за да протече и вторият тур на изборите по свободен и демократичен начин. "Аз изпълних демократичните си задължения като президент на Украйна, но националните и държавните задължения не ми дават морално право да се оттегля от политическия живот", заяви Юшченко.

По публикацията работи: ИТАР-ТАСС и Лента.ру

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна