Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в правителството: гледни точки и оценки

Бившият министър-председател Филип Димитров
Снимка: БГНЕС

Като "голяма чест и голяма отговорност" оцени поканата за вицепремиерския пост Илиян Михов. Според него обаче "човек не бива да я приема с леко сърце". Ценя професионализма и на Дянков, и на Трайков, и на Плевнелиев, подчерта Михов. По думите му, "те в момента изчистват трудностите, оставени от предишните правителства". Илиян Михов изтъкна, че може да помогне на кабинета с поглед в бъдещето за това къде искаме да бъде България след време. "Време е да се замислим не само за днес и утре", каза Михов пред "Хоризонт". Модифицирането на валутния борд подлежи на обсъждане. Идеята, която предлагам, не е за отслабване на борда, обясни Илиян Михов.

Премиерът Бойко Борисов определи поканения да заеме поста вицепремиер в правителството Илиян Михов като "доказан специалист и човек с визия за следващите 15-20 години за бъдещето на България". Освен за еврофондовете, Михов ще помага на министър Симеон Дянков по влизането в еврозоната и на министъра на икономиката Трайчо Трайков по тежки решения в областта на икономиката, изтъкна премиерът.

"Искам всеки ден да знам какво става с икономиката, затова ми трябва макроикономист", аргументира се Бойко Борисов.

Румен Иванов, депутат от ГЕРБ, обясни пред "Хоризонт", че в този ход не може да се търси критика към министрите, а целта е да се засили експертния потенциал на правителството. Не приемаме това като разнобой между министрите, а като възможност за облекчаване на част от министрите от тежката им работа, подчерта Румен Иванов. Промените в кабинета ще бъдат внесени за гласуване "в пакет", каза още той и потвърди готовността на ГЕРБ преди новите имена да влязат в народното събрание да направи консултации с партньорите от Синята коалиция и "Атака".  

"И Кристалина Георгиева, и Николай Младенов са попадения, които правят чест на кабинета", мнението си за последните кадрови промени изрази в предаването "Нещо повече" и експремиерът Филип Димитров. "Колкото повече, толкова по-добре" - така Димитров отговори на въпроса дали Световната банка се явява банката-кадри на ГЕРБ.

Не ми е много ясен портфейлът на новия вицепремиер, но България в процеса на кризата в този момент се справя прилично, коментира още Филип Димитров.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна