Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Иванова: Компенсации трябва да се търсят с всички възможни лостове

Фирмите, които търпят загуби от стачката на гръцките фермери, трябва да докажат документално щетите си, препоръчват от Кризисния щаб
Снимка: БГНЕС

До три седмици от внасянето на писмения въпрос от първостепенна важност трябва да дойде отговорът на Европейската комисия, обясни евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова, по чиято инициатива 13 български евродепутати подписаха питане до ЕК за компенсации за България заради стачката на гръцките фермери.

Една от целите е да подтикнем комисията да предприеме определени действия, защото българската икономика и гражданите търпят огромни щети, обясни Иванова в предаването "Преди всички". Според нея има нарушение на общностното законодателство в частта "безпрепятственото функциониране на вътрешния пазар".

Отправени са 3 въпроса към ЕК: какви действия ще предприеме, как може да съдейства за изплащане на обезщетения за България и българския бизнес и как комисията ще си сътрудничи с гръцките власти, за да не се случва подобна блокада в бъдеще.

На въпрос след като компенсациите по съдебен път могат да отнемат няколко години, дали с питането се цели по-бърз резултат, Илиана Иванова отговори, че трябва да се действа с всички възможни лостове.

След цялостен анализ на претърпените от българската икономика загуби, ще се отправи и конкретно питане, на този етап е рано да се сочат суми, подчерта евродепутатът от ГЕРБ.

/Я.Б./
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна