Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плановете на Обама оказват натиск върху долара

Американският долар се понижи срещу еврото и йената в петък. Негативно влияние върху зелените пари оказа изказването на американския президент Барак Обама ден по-рано, че възнамерява да ограничи риска във финансовите институции. Предложението на Обама включва по-големи банкови ограничения, като начин да се възстановят средствата, които бяха използвани по TARP програмата. Обама иска ограничаване на поеманите рискове от банките и забрана за спонсорирането и инвестирането в хедж-фондове с цел печалба. Плановете на Обама бяха възприети от пазарните участници като предпоставка за ограничаване на печалбите в американския банков сектор, което от своя страна рефлектира върху курса на щатската валута през петъчния ден.

Доларът понижи стойността си спрямо еврото с 0.7%, достигайки до ниво 1.4180 долара, като известна подкрепа за единната валута дойде от по-силните данни за новите индустриални поръчки на Еврозоната за ноември и силната възходяща ревизия на поръчките за същия месец в Германия. Опасенията около гръцката дългова криза и фискалните проблеми на други от по-бедните страни в Еврозоната продължава да оказва негативно влияние върху еврото. Индустриалните поръчки в 16-те страни, които използват единната валута, са нарастнали рязко през ноември, след като за предходния период отчетоха спад.

Според публикуваните данни, поръчките бележат покачване с 1.6% на месечна база, а на годишна са се понижили едва с 1.5%. През октомври неочаквано показаха спад, но бяха ревизирани възходящо до -1.9%. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, падна с 0.45% до 78.06 пункта. Йената повиши стойността си в следствие на ограничаването от страна на участниците на пазара на рисковите сделки, голяма част от които са финансирани с японската валута. Японските пари поскъпнаха спрямо щатските с 0.7%, регистрирайки пет седмичен връх на ниво 89.77 йени. Срещу еврото, йената удари деветмесечен връх, след като се покачи с 0.65% до 126.55 йени.

Цената на петрола падна до ново четири седмично дъно в петък, като свиването на капиталовите пазари постави под натиск и стоковите, вследствие от предложението на Барак Обама за затягане правилата за търговия на банките. Америкаският лек суров петрол със срок на доставка месец март падна с 1.54 долара до 74.54 долара за барел-най-ниската цена на суровината от 22 декември.

Лондонският сорт Брент се понижи с 1.75 долара до 72.83 долара за барел. Предложението на Обама за намаляване на търговията със собствен капитал повиши възможността банките и фондовете да преоценят участието си в пазарите на суровини, където са с повишено присъствие. Цената на петрола достигна 15-месечен връх близо до 84 долара за барел в началото на януари, отчасти поради наплива на пари от фондовете. Енергийните пазари също останаха загрижени и от хода на Китай тази седмица да ограничи икономическия растеж, като това породи притеснения относно търсенето на петрол.

Цената на златото за доставка месец февруари се понижи с 13.5 долара, или 1.2% до 1089.7 долара за тройунция, като през деня варираше в интервала 1098.9 - 1081.9 долара за тройунция - най-ниското ниво от 23 декември 2009 година. Благородният метал за незабавна доставка падна със 7.05 долара до 1087.15 долара за тройунция.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени