Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще обучава афганистански военни

Снощи в Истанбул се състоя среща на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган с президента на Афганистан Хамид Карзай. На нея е договорено турската страна да обучава и подготвя афганските военни и полицаи. Това ще става на тримесечни периоди.

Освен това Турция и Афганистан ще си сътрудничат по-активно в борбата срещу тероризма. А с инвестиции на турската агенция "Тика" за сътрудничество и развитие ще бъдат построени 68 училища в Афганистан.

Хамид Карзай пристигна в Истанбул за участие в тристранна среща на високо равнище заедно с президентите на Турция Абдуллах Гюл и на Пакистан Асъф Али Зердари, която започва днес. Във вторник тримата президенти ще участват в конференция под наслова "Дружба и сътрудничество в сърцето на Азия".

Преди срещата на тримата президенти, министрите на образованието на Турция, Афганистан и Пакистан подписаха тристранен договор за сътрудничество в образователната система, обмен на преподаватели и студенти, за съвместни проекти в преводаческата дейност и книгоиздаването.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени