Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Кокалов: Трябва да има стабилност на входа на пенсионната система

Преди време обещаваха на пенсионерите да ги водят на море, сегашното управление заложи на реформа в пенсионната възраст
Снимка: БГНЕС

"В предлаганите варианти на пенсионна реформа се стабилизира изходът - с увеличаване на осигурителен стаж и възраст, за нас е важно да се стабилизира входът на системата - кой, колко и как плаща осигурителни вноски", каза в предаването "Преди всички" Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

В никакъв случай не можем да подкрепим вариант, в който се говори за увеличаване на пенсионната възраст, коментира Кокалов. По думите му, не може да се говори за стабилизиране на системата, когато държавата намалява осигурителните вноски, особено на бизнеса, защото сме на едно от последните места в Европа като процент, заделян за пенсионните фондове. Според КНСБ стабилизирането на системата е свързано с увеличаване на осигурителните вноски, не с намаляването им.

Иван Кокалов посочи още, че персоналните стимули за участниците в пенсионното осигуряване са много важни и трябва да се стимулира изплащането на действителния размер на пенсията - "ако си се осигурявал цял живот на действителния размер на доходите, като се пенсионираш, да имаш по-висок стандарт". Сега хората питат какъв е смисълът да се осигуряват на тавана, на осигурителния праг, а после да получават пенсия, която не им осигурява този стандарт, подчерта вицепрезидентът на КНСБ.

 /Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени