Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: Тютюнопроизводителите няма да получат пари веднага

Тютюнопроизводителите няма да получат пари преди проверките на произведените през 2009 година количества, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. Уточнението е заради обявените за утре протести на производители, които настояват премиите да бъдат изплатени веднага.

За премиране на тютюна от реколта 2009 са предвидени 116 млн. лв. и това са максимално разрешените от Европейската комисия средства. Всяко надвишаване би довело до санкции върху страната ни, припомни министър Найденов. Освен това, парите са с 8 млн. повече от изплатените през миналата година. Съмнително по-висока според Найденов е и заявената продукция. При същите засети площи и същите сортове тази година са заявени с 12 тона повече произведен продукт. Съмнение за обявени премирани, но непроизведени количества има и в предишни години, така че в 2010 година пари ще се дават само след проверка. 

По думите на министъра, протестите се организират под политически диктат от страна на БСП. Днес Найденов е получил личното уверение на Юнал Касим, че ДПС не стои зад исканията и че подкрепя министерството в усилията му да удовлетвори тютюнопроизводителите.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени