Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност България да загуби безвъзмездната помощ за Дунав мост - 2

Има опасност България да изгуби европейската безвъзмездна помощ за строителството на Дунав мост-2. До тази ситуация може да се стигне, ако Европейският съюз не удължи и след края на годината срока на финансовия меморандум за проекта, каза пред БНР заместник-министърът на транспорта Ивайло Московски.

"Изпълнителят заявява ангажираност, че ще приключи реално дейността по моста към средата на 2011 г. Разбира се въпросът стои отворен. Ако ние получим удължаване на финансовите меморандуми, тогава може би мостът ще бъде достроен, както до момента се финансира, съвместно с европейска безвъзмездна помощ, Европейската инвестиционна банка и с национално съфинансиране. Ако не получим удължения, обектът ще бъде довършен само със средствата от Европейската инвестиционна банка и националното съфинансиране. Тоест ще загубим европейската безвъзмездна помощ," обясни Московски.

Според заместник-министъра, България настоява Румъния да ускори общи проекти по оперативната програма "Транспорт". Единият от проектите е за разширяването на плавателния път по Дунав в района Батин-Белене, по който вече е създадена българо-румънска работна група.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени