Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК поиска подробна информация за щетите на България от гръцките блокади

От Европейската комисия поискаха подробна информация от България за щетите, които търпи в резултат от блокадите по границата, и допуснаха възможност за наказателна процедура срещу Гърция.

На проведена днес в Брюксел експертна среща с участието на български и гръцки представители, Еврокомисията настоя за точна оценка от българските власти на последиците от протестите,за да реши дали да предприеме мерки срещу Атина и какви да бъдат те. Според българския посланик към Европейските общности Бойко Коцев, няма съмнение, че ЕК ще се намеси, въпросът е дали това ще е само под формата на предупреждение, или ще се стигне до дело срещу Гърция в европейския съд.

По-рано днес говорителят на ЕК Джонатан Тод каза, че срещу Атина може да бъде открита наказателна процедура за неспазване на европейското законодателство, свързано със свободното движение на стоки. Той подчерта, че гръцката страна е била длъжна да предупреди Брюксел и София за предстоящите блокади, както и да осигури алтернативни маршрути. Това обаче не е направено, като Гърция не отговаря и на многобройните искания за ясна и подробна информация по случая, .

Очаква се комисията да вземе решение в следващите дни.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени