Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха протестите на тютюнопроизводителите след постигане на споразумение

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че до няколко седмици предстои смяна на ръководството на фонд "Тютюн", изчаква се докладът от проверката. Борисов съобщи, че е договорил с тютюнопроизводителите да излъчат трима свои представители, които да влязат в Надзора на фонда.

Премиерът беше категоричен, че напрежението сред тютюнопроизводителите е политически провокирано.

Насрочените за днес протести на тютюнопроизводители от страната бяха отложени. Това стана ясно след края на проведената късно снощи среща на производителите с премиера и с министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Постигнато е споразумение между правителството и тютюнопроизводителите за допълнителна помощ, извън договорените между София и Брюксел 16 млн. лв. Това съобщи Нина Ламбова, юрисконсулт на Сдружението на тютюнопроизводителите. Споразумението е постигнато късно снощи след продължителни преговори. Нина Ламбова не уточни какви са договорените две допълнителни мерки за подпомагане на тютюнопроизводителите: "Днес с Министерството на земеделието и храните продължаваме да уточняваме кои ще бъдат. Можем да минем на една от мерките, може и смесена система, но аз още не мога нищо да ви кажа, защото експертката, която е заминалата за Брюксел, за да види какви са възможностите, може би ще пристигне в края на седмицата. Важното обаче е, че успяхме да договорим рамката, че няма да приключи подпомагането по този начин. Мярката, която успяхме да договорим, един от параметрите й, е подпомагането на единица площ, за което тютюнопроизводителите са ощетени. Някои от тях нямат скици, други не са регистрирани като земеделски производители, а само като тютюнопроизводители. В тази посока ще трябва да се направи една регистрация на всички тютюнопроизводители. Има опасност тези, които са с малки площи под 3 хектара, да не получат, но това също ще бъде избегнато, тъй като сдружението разполага с възможност да обедини тези парцели, така че да достигне до всеки един помощта."

Зам.-председателят на земеделската комисия в Народното събрание Юнал Тасим отхвърли вероятността отменените протести да са били провокирани на политическа основа и обясни: "Аз лично съм изненадан от последните протести, а първите бяха съвсем логични. Защото към днешна дата да има протести, няма никаква логика по простата причина, че въпросите, свързани с държавната помощ за тютюнопроизводството се решава със Закона за държавния бюджет."

Тютюнопроизводителите ще получат през март 116-те млн. лв. премии. Споразумението за това беше подписано от министъра на земеделието Мирослав Найденов и представители на Националното сдружение на тютюнопроизводителите.

Предвидени са и национални доплащания. За да ги получат, производителите на тютюн трябва да се регистрират като земеделски производители. Доплащанията ще бъдат на база засети площи с тютюн и произведени количества през последните 3 години.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна