Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон започва международна конференция за Афганистан

В Лондон днес започва конференция за Афганистан. Плановете на афганистанското правителство за стабилизиране на страната, подкрепата на международната общност ще са предмет на дискусии на представители от над 60 държави и международни организации. Сред участниците се очаква да бъде държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и руският й колега Сергей Лавров. Лондонската конференция ще бъде първата международна проява, в която ще се включи и новият външен министър на България Николай Младенов. Домакини на конференцията ще са премиерът на Великобритания Гордън Браун, афганистанският президент Хамид Карзай и генералният секретар на ООН Бан-Ки Мун.

Въпреки че увеличаването на военните контингенти не се поставя като цел на конференцията, очакванията са да се чуят такива ангажименти, смята външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд: „Това не е донорска конференция, не става въпрос за поемане на ангажименти, за пари или брой военни, но някои страни ще използват срещата, за да обявят намерения за по-голяма подкрепа – и военна, и гражданска”.

В САЩ още в края на миналата година обявиха, че ще увеличат значително броя на военните си в Афганистан. Примерът бе последван и от други държави. Преди дни и Германия пое ангажимента да изпрати още поне 500 военни. Българските войници в Афганистан са около 500, като нашата страна увеличи контингента с 30 души. До края на годината вероятно ще изпратим още 70. Дискусиите за увеличаване на военното присъствие се обвързват с въпроса, кога тези военни ще започнат да се изтеглят.

Правителството на Афганистан се надява да поеме грижите за сигурността през 2014 година. Международната общност обаче отчита, че страната трябва да получи и гражданска подкрепа, за да се справи с корупцията и да стабилизира икономиката.

Планът на президента Хамид Карзай включва и програма за реинтеграция на талибаните. „Онези талибани, които са част от „Ал Кайда” и терористичните мрежи, с тях трябва да се воюва, но хиляди талибани нямат никаква връзка с такива организации”, смята Хамид Карзай и добавя, че те трябва да бъдат реинтегрирани.

Само ден преди конференцията Съветът за сигурност на ООН извади имената на петима талибани от черния списък на международните терористи. МВФ и Световната банка пък анонсираха, че опрощават над 1,5 милиарда долара от външния дълг на Афганистан.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени