Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама направи първото си обръщение "За състоянието на съюза"

В първото си обръщение като президент "За състоянието на Съюза" Барак Обама отдели внимание преди всичко на вътрешнополитическите и икономическите проблеми. В речта си той лансира няколко нови инициативи, свързани с икономиката и призова за спешни законодателни мерки за борба с безработицата: "Знам, че за всяка успешна история има други - на мъже и жени, които всяка сутрин се будят с терзанието, че не знаят откъде ще получат следващата си заплата. Ето защо работните места трябва да бъдат задача номер едно за 2010 година и ето защо призовавам за незабавното приемане на нов закон за работните места", подчерта американският президент.

Във външнополитическата част от своята реч Обама се спря на ситуацията в Ирак и потвърди, че американските бойни части ще се изтеглят от Ирак в първоначално предвидения за това срок - до края на август тази година: "Като кандидат президент аз обещах, че ще сложа край на тази война. И именно това правя като президент. Ще изтеглим всичките си бойни части от Ирак до края на август тази година" подчерта американският президент и допълни: "Ще подкрепяме иракското правителство в провеждането на изборите и ще продължим да си сътрудничим с иракския народ в полза на регионалния мир и просперитет. Но недейте да се заблуждавате: тази война приключва и всичките ни войски се прибират у дома."

Барак Обама говори и за борбата срещу Ал Кайда и ситуацията в Афганистан. През последната година стотици бунтовници от Ал Кайда бяха заловени или убити, много повече, отколкото през 2008 г., заяви Обама и допълни: "Ние увеличаваме войските си в Афганистан и обучаваме афганистанските сили за сигурност за да могат те да поемат контрола над страната през юли 2011 г., а нашите войски да се приберат у дома." Предстоят ни трудни дни, но съм абсолютно сигурен, че ще успеем, подчерта американският президент.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени