Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евронюз вече и на турски

Стартът на емисиите на турски език на Евронюз беше даден на тържествена церемония в двореца Долбамахче  в Истанбул. Емисиите ще бъдат реализирани в сътрудничество с турската национална телевизия и радио ТРТ. Програмата ще се излъчва 24 часа в денонощието в цял свят чрез сателит и кабелни оператори, както и по интернет, информира президентът на Евронюз Филип Кайла. Турскоезичната е 9-тата езикова версия на паневропейския телевизионен канал със седалище във френския град Лион.

В словото си на церемонията турският премиер Реджеп Ердоган подчерта, че това  е важна крачка от процеса за членството на Турция в ЕС. На събитието присъства и генералният директор на Българското национално радио Валери Тодоров.

Към досегашните източници на информация се добавя още един с изключително разнообразна информация за онова,което се случва в Европа.Като отчетем и вижданията на Турция за по-нататъшното й развитие по отношение на по-нататъшната й интеграция с ЕС,такава една стъпка е предразполагаща,смятам,че печеливши са и двете страни, заяви директорът.

По думите му, българите, които следят Евронюз, ще имат възможност да получават повече и обективна информация за Турция в области, която досега може би са били непознати. 

Валери Тодоров съобщи, че генералният директор на ТРТ Ибрахим Шахин е предложил сключване на договор за сътрудничество с БНР, с който да се разширят досегашните форми на информационния обмен.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна