Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева е одобрена за еврокомисар

Кристалина Георгиева е одобрена за еврокомисар, с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", след днешното й изслушване в ЕП.

Координаторите на всички политически групи в Комисията по развитие са единодушни, че Кристалина Георгиева притежава всички необходими качества и компетентност да бъде еврокомисар. Те стигнаха до тази обща оценка буквално за минути, без да се налага да я поставят на специално обсъждане, защото не са били изразени каквито и да било съмнения или резерви.

Информацията беше и официално потвърдена от председетелката на Комисията по развитие в Европарламента Ева Жоли. След заседанието на политическите координатори за оценка на българската кандидатура, Жоли заяви: “Мисля, че никога не съм председателствала по-лесно заседание. Имаше голямо единодишие за компетентността и за представянето на госпожа Георгиева. За нас ще е удоволствие да подпишем официалното писмо, в което уведомяваме председателя на Европейския парламент, че одобряваме този комисар.”


Комисията по развитието на Европейския парламент вече е изпратила писмо до председателя на парламента Йежи Бузек за положителното представяне на българския кандидат за комисар Кристалина Георгиева на днешното й изслушване в комисията, с което Георгиева официално ще стане 26-ят одобрен кандидат-комисар.

Така вече няма съмнение, че на 9 февруари в Страсбург евродепутати ще могат да одобрят и новата ЕК.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна