Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс се срещна с Реджеп Ердоган

След неформалната среща на министрите на отбраната в рамките на ИСАФ в Истанбул американският министър Робърт Гейтс се срещна с турския министър - председател Реджеп Ердоган в Анкара. Темите, които приоритетно са били дискутирани по време на консултациите, са актулните регионални въпроси за Афганистан, Иран, Сирия, Израел и Ирак.

След час и половина разговор насаме двамата са се договорили Съединените щати да продължат подкрепата си за борбата на Турция срещу терористичната организация ПКК - базирана в планинските райони на Северен Ирак. В най- кратък срок Америка ще изпрати на своя съюзник 3 безпилотни самолета от типа "Предиатор" и нов клас разузнаватели и военни съоръжения, които турската армия ще използва при оперативните си действия за неутрализиране на кюрдските сепаратисти. Ще се засили и размяната на разузнавателна иноформация между Пентагона и турската армия. По време на разговорите стана ясно още, че САЩ осигуряват необходимите на Турция безпилотни самолети, вместо закъснялата доставка според договора с Израел за 3 безпилотни самолета "Херон".

Укрепването на военното сътрудничество е било договорено още на срещата на премиера Ердоган с президента Обама във Вашингтон в началото на декември миналата година.

От своя страна Робърт Гейтс е поискал от Ердоган Турция да засили ролята си при обучението на афганистанските сили за сигурност. Турският премиер е обещал Анкара да изпрати допълнителен брой турски инструктори за формирането на афганистанска национална армия и полицейски части в Кабул, както и афганистански военнослужещи да бъдат обучавани в Турция за размяна на опит.

"Високо оценяваме важната роля на Турция в Афганистан и нейните усилия за мира и стабилността в целия регион" – заявил още американският министър на отбраната, който след срещата снощи отпътува от турската столица.

По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна