Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания предлага на безработните източноевропейци безплатни билети до родните им места

Правителството на Великобритания предлага на безработните източноевропейци безплатни билети до родните им места. Схемата се прилага в провинцията, където израснаха много гета с бездомни емигранти. В две от тези градчета има и българи.

На бездомните източноевропейски емигранти бяха предложени безплатни полети, за да се върнат по домовете си, съгласно финансирана от правителството схема за премахване на гетата в провинциална Великобритания. Струващата 150 хиляди паунда програма стартира в градове, където има много имигранти, търсещи работа.

По данни на правителството от 2008 година една четвърт от населението в Бостън са били имигранти и по улиците са говорели 25 езика. Работници идват в този град, за да събират реколтата от плодове и зеленчуци, но работните места силно намаляха по време на рецесията и много имигранти се завърнаха обратно. Други, обаче, останаха в очакване на по-добри времена. Заради буксуващата икономика и тъй като нямат право на социални помощи, повечето от тях останаха бездомни. В резултат на това коренните жители на Бостън станаха свидетели на израстването на гета, което е напълно нов термин за британската провинция.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени