Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС ще подкрепи протестите на общинските и частни болници

Българският лекарски съюз ще подкрепи протестите на общинските и частни болници, които заплашиха, че ще блокират София, ако до понеделник правителството не гарантира повече пари за болниците и не премахне делегираните бюджети. Това каза в интервю за „Хоризонт” председателят на БЛС Цветан Райчинов: "На хората се налагат условия, които не са договаряни и в момента не съществуват в никакъв закон или наредба. Но държа да подчертая, че този протест така или иначе ще прерасне в национален. Той няма да бъде само на малките болници. Мисля, че и големите болници вече са наясно, че са сериозно орязани с бюджетите и че при тези бюджети те не могат да изпълняват адекватно функциите си, камо ли пък да поемат увеличен поток пациенти. Оказа се, че в последните дни с около 10% е намален като цяло и бюджетът на доболничната помощ. Е, как тя би могла тогава да поеме допълнителен поток. Значи и там рестрикциите са доста сериозно засилени."

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев каза в предаването на „Хоризонт” „Преди всички”, че на болниците ще бъдат предложени нови договори.
Божидар Нанев: "Предложени са преди два дни нови договори, в които тези части от договора, където се пише, че делегираният бюджет представлява определена сума, там е записано, че всичко над делегирания бюджет ще бъде изплащано по отделна фактура за добре свършена работа, проверена работа, работа, която е истинска. Тези договори трябва вече да са тръгнали и да се разглеждат от болниците в момента."

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна