Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти половин милиард лева е дефицитът в бюджета през януари

Почти половин милиард лева е дефицитът в бюджета през януари, отчете финансовият министър Симеон Дянков. По думите му причината разходите в хазната да са повече от приходите са по-големите средства, платени като съфинансиране по различни европейски проекти. 214 млн. лв. са насочени за погасяване на външния ни дълг, а 40 млн. са изплатени по стари задължения на държавата към различни фирми.

Според Симеон Дянков до март бюджетът ще е на минус. Очаква се през април приходите и разходите в хазната да се изравнят, а в следващите месеци на годината да се отчитат излишъци, така че в края на 2010 година бюджетът да е балансиран.

На критиките, че управляващите на практика налагат рекет, като искат строителни компании, а и други фирми да приспадат по 10% от парите, които имат да получават от държавата, Симеон Дянков отговори така:

Единайсет-единайсет и половина процента вървят лихвите в момента по бизнес заеми, така че ако някой си изчислява в момента и казва: 10% отстъпка сега, но парите веднага ги имам; на мен ми е по-изгодно, отколкото аз да вземам заеми от банка. Системата е доброволна и тя е явна. Който сега иска да получи тези разплащания, ги получава сега. Пари има. На всеки, който подпише, веднага се плаща. Който не иска сега да подпише, това, разбира се, е тяхна идея, доброволна е, но тези неща ще се разплатят, когато има пари. А кога ще има пари – това вече не е ясно., думи на министър Дянков.

Така от десепроцентните удръжки държавата ще спести почти 80 млн. лв., които ще отидат за АМ „Марица”, Южната дъга в София и пътен възел във Варна.

По публикацията работи: Нели Тодорова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна