Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: строителството на петролопровода Бургас-Александруполис ще започне до 6 месеца

Строителството на петролопровода Бургас-Александруполис може да започне след половин година, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу в интервю за РИА Новости. "Институционалните рамки на проекта, в това число изследването за въздействието върху околната среда и договора за транзит, трябва да бъдат приключени през следващите шест месеца. Строителството ще започне веднага след това", заяви Папандреу. Гръцкият премиер, който отпътува днес на двудневно работно посещение в Москва, нарече "многообещаващи" перспективите за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис и газопровода "Южен поток". "Надеждните доставки на енергийни източници са най-важния приоритет за Европа. Правителството на ПАСОК започна проекта за Бургас-Александруполис, и смятаме ние да го завършим", заяви Папандреу.

По отношение на Бургас-Александруполис съществуват противоречия с третия участник в проекта - България, отбелязва РИА Новости. Агенцията се позовава на руския министър на енергетиката Сергей Шматко, според когото София настоява за повишаване на екологичната ефективност на проекта и не е съгласна с някои негови икономически характеристики.

По отношение на газопровода "Южен поток" Папандреу заяви, че процесът на създаване на гръцко-руската компания, която да построи гръцкия участък от газопровода, е почти завършен. "Гърция работи с всички свои европейски партньори, които са заинтересовани от този проект, за да обезпечи включването на "Южен поток"в трансевропейската транспортна мрежа", увери Папандреу.

По публикацията работи: РИА Новости
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна