Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Филчев:Групата на Костов иска да ме злепостави

Снимка: BGNES

В предаването "Преди всички" бившият главен прокурор Никола Филчев каза, че в случая с отправените към него обвинения става въпрос за клеветническа кампания. Според него тя е  " организирана от хората, които от 10 години го правят. Това е групата на Костов и неговите съучастници, които използват страданието на една нещастна женица Нанка Колева /съпругата на убития прокурор Николай Колев б.р./

Според Филчев причината за атаката е, че като главен прокурор е изпълнявал конституционното си задължение да осигури законност в държавата и да предотврати разграбването на държавното имущество. Бившият обвинител №1 допълни: "Групата на Костов извърши криминалната приватизация в България. Държавно имущество на стойност 30 млрд. долара беше приватизирано и в държавната хазна се върнаха 3 млрд. долара."

Според Никола Филчев това е създало дълбоко социално неравенство и е разделило обществото на бедни и богати. На въпроса защо никой не е в затвора той отговори, че се е опитал да го направи: "пратих 10 министри на Костов на съд". Филчев даде пример, че комбинатът "Кремиковци" е продаден за 1 долар, а няколко години по-късно купувачът е продал част от него за 500-600 млн. долара.

По повод интересите на Алексей Петров в "Кремиковци" Филчев каза, че ако е направил някакво престъпление той трябва да отговаря.

"Не съм имал информация за престъпна дейност на Алексей Петров, ако имах щях да взема мерки", каза още Никола Филчев и допълни: "Ако е имало нещо такова то не може да бъде скрито-покрито. Има много държавни органи, които се занимават. Това не е само разговор между Петров и мен."

Усилията на правителството за борба с мафията трябва да бъдат адмирирани, каза още Филчев. Според него обаче възникват много въпроси: " В начина на арест и в медийните изяви по повод този случай се влага толкова страст и желание Петров да бъде унижен, че това поражда съмнание в безпристрастността на тези, които го правят". Той допълни, че до вчера много хора са търсели приятелството му и той е чувал много хубави неща за Петров от най-отговорни фактори в държавата.  " Не обичам предателството, това смущава", допълни Филчев.

" Ген. Божидар Попов/ бивш главен секретар на МВР б.р./  , с когото се знаем, лозето му във Варна е до нашето, когато станаха главен прокурор ме заведе на едно честване 25 години Отряд за борба с тероризма и той ме запозна с Алексей Петров", каза Филчев и допълни, че никога не е знаел, че той е бил секретен служител на НСС. "До преди година-две си говорехме на "Вие", допълни той. 

Филчев категорично опроверга и другите обвинения, които се тиражират срещу него в публичното пространство: " За убитата адвокатка от мен със сатъра - всички знаят, че по това време бях в Либия заедно с министъра на правосъдието Теодосий Симеонов, с правителствения "Фалкон". Въпреки всичко, лъжата с удоволствие...Ти ли уби? Засрамете се вече!"

За прокурора Николай Колев, Филчев каза, че заради разследване на НСС за търговия с наркотици и с оръжие, в прокуратурата е постъпил сигнал, подписан от ген.майор Атанасов. В документа е имало и предложение, че тъй като е въоръжен и опасен Колев е трябвало да бъде задържан от баретите /Специализирания отряд за борба с тероризма, който се активира само със заповед на министъра на вътрешните работи б.р./. Заповедта за ареста е издадена от Емануил Йорданов, дъпълни Филчев.

"За да бъда злепоставян, се търси нещо да ми се лепне след 10 години. Ми като беше важно, къде бяха тези компетентни хора? Г-н Цветанов беше важен човек-помощник на главния секретар на МВР ген. Борисов. Защо не поставиха тогава въпроса, защо не поставиха въпроса през тези 4 години, в които аз нямам отношение към прокуратурата. Очевидно, че сега се търси нещо, чрез което да бъда злепоставян", каза Никола Филчев.

Относно прокурорите, "които правят това нещо" бившият главен обвинител каза, че не им се сърди: "Всичките са мои деца. Аз съм ги издигал, аз съм ги създавал. Едни са по-добри, по-послушни, други не."

По същия повод Никола Филчев цитира и древноегипетски папирус в който пишело: " Настанаха лоши времена, всякой е грабнал калема и пише, и децата не слушат бащите си".

Бившият главен прокурор категорично отрече, че живее на една улица с Алексей Петров. Той беше категоричен, че ще се яви на разпит, ако бъде призован.

 

/Л.Ц/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени