Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските и белгийските полицаи в Нигер са в добро здраве

И българските, и белгийските полицаи, блокирани в Нигер, са в добро здраве и никой не ги е заплашвал, съобщи за Българското национално радио говорителят на белгийското външно министерство Барт Уври. Той добави, че според информацията, с която те разполагат, българските участници в съвместната полицейска операция са били 7 на брой.

"Според нашите данни става дума за 7 български граждани, които са били на самолета. Не мога да кажа много подробности за задачата им, но те са били в Нигер в рамките на съвместна операция между министерствата на вътрешните работи на България и Белгия.

В момента и българските, и белгийските полицаи са блокирани в хотел, което може би не е приятно, но знаем със сигурност, че никой не ги е заплашвал и че те не са в непосредствена опасност. Във връзка сме с тях. Имаме служител на място и знаем, че всички са в добро здраве и че не е била проявена никаква враждебност към европейски граждани по време на преврата, а и обстановката в Нигер вече е по-спокойна," информира Уври.

Белгийски военен самолет, със съдействие от българска страна, репатрира отхвърлени в Белгия нигерийски кандидати за убежище. При междинно кацане в Ниамей пътниците бяха блокирани в хотела до второ нареждане, след като Хунтата суспендира конституцията, разпусна държавните институции, установи комендантски час и затворени границите.

Във връзка с усложнената обстановка министерството на външните работи препоръчва да не се предприемат пътувания до Нигер. 

Междувременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че до часове българските полицаи ще излетят от Нигер.

По публикацията работиха: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел, Никола Миладинов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!