Eмисия новини
от 19.00 часа

Валери Димитров: "Провал на публичния мениджмънт"

Снимка: БГНЕС

Общото впечатление, което се налага от одитите на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), Фонд "Земеделие" и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), е за управленски провал, заяви в предаването "Неделя 150" председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Прилагат се лоши управленски практики, лошо се управлява на предоставеният бюджетен ресурс, добави проф. Димитров. "Липсват ясни критерии и правила, по които да се предоставят на ползувателите средствата по "ПУДООС", чести са случаите на случаен подбор на бенефициентите", категоричен бе той. "Липсват вътрешни правила и правила за вземането на решенията и е абсолютно непредвидимо за всеки, който кандидатства за средства от фонда, дали и кога ще ги получи. Някои са чакали по 2 години, а на други дори без подадени документи са били одобряване за часове", добави председателят на Сметната палата.

Какви са критериите, по които ведомството избира кого да проверява, и кои са следващите, подлежащи на проверка, може ли парламентът да възложи на контролния орган да провери ДАНС и успяват ли служителите на Сметната палата да подобрят публичния мениджмънт, използвайки ефективно парите на данъкоплатците, можете да чуете в звуковия файл с интервюто с проф. Валери Димитров. 

Още от

За избора на кредитор

публикувано на 17.10.19 в 15:45