Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Русия иска да прехвърли рисковете от АЕЦ "Белене" върху България

Лидерът на ДСБ Иван Костов смята, че Русия иска да прехвърли рисковете от реализацията на АЕЦ "Белене" върху България. Костов коментира предложението от петък на руския енергиен министър Москва да отпусне заем от 2 млрд. евро за изграждането на атомната електроцентрала.

"Руската страна не предлага финансиране и участие в процеса, а предлага българската страна да вземе кредит. Това е най-сложното упражнение независимо кой, как говори за проекта. Руската страна не желае да носи рисковете от инвестицията. Тя желае да бъдат прехвърлени изцяло на българската страна.
Друг инвеститор от страна на ЕС не е проявил в момента желание да участва в проекта и по този начин един 10 млрд. проект се стоварва върху гърба на българския данъкоплатец в години на свирепа криза
", подчерта Костов.

Според бившия енергиен министър Румен Овчаров проектът АЕЦ "Белене" няма алтернатива. В интервю за "Хоризонт" той коментира руското предложение за заем, за да продължи работата на проекта до намирането на стратегически инвеститор.

"Предложението за нов блок в Козлодуй е прекалено екстравагантно на този момент. Нито блокът е известен какъв ще бъде, нито пък е ясно той дали изобщо ще може да бъде направен. Пък и съвсем не е ясно има ли нужда от него. Аз не знам какво прави точно първото правителство през последните 5-6 месеца по този проекти, така както не беше много ясно какво правеше и предишното българско правителство особено в последната година, година и половина. Така или иначе ние ще трябва да се изясним по тези въпроси и самите да решим дали искаме тези проекти да се случат или ще решим, че можем и без тях", заяви Овчаров.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна