Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за пране на пари по САПАРД може да приключи още днес

Възможно е делото за пране на пари по програма САПАРД да приключи още днес. Обвиняеми са Марио Николов, Людмил Стойков и още няколко души. Софийският градски съд (СГС) отказа поискания от прокуратурата разпит на свидетели от Германия и Швейцария, заради което е възможно следобед да започнат пледоариите по делото.

Държавното обвинение настояваше за разпит на чуждестранните свидетели, защото двамата германци са с условна и ефективна присъда за злоупотреби с пари по САПАРД, а швейцарците се разследват за същото. Чрез техния разпит държавното обвинение искаше да докаже, че парите изпрани чрез „Дюни” от Людмил Стойков са получени с престъпна международна измама, която на кратко звучи така – стари машини се документират като нови пред фирми в Германия и Швейцария, а после се внасят в България и срещу тях се получават пари по програма САПАРД.

Съдът обаче прецени, че престъпният, според прокуратурата, произход на изпраните, пак според прокуратурата, пари от Людмил Стойков, не е предмет на това дело, защото за източването на САПАРД тече друг процес, пак в СГС, и затова отхвърли искането.

Това изненада прокуратурата, която до 14.30 часа трябва да реши каква ще е стратегията й оттук нататък. Ако няма изненади от страна на прокуратурата, възможно е да започнат финалните пледоарии, а с това и да приключи делото, доста по-рано преди другото за източване на САПАРД, което продължава да се точи в СГС.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна