Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачката на "Луфтханза" ще предизвика загуби от около 100 млн. евро

От полунощ стачкуват пилотите на най-големия европейски авиопревозвач „Луфтханза”. Четири хиляди и петстотин пилоти, обединени в синдиката „Кокпит” настояват за по-добро заплащане и гаранции за работните си места. Повече от половината полети на „Луфтханза” са анулирани.

От стачката са обхванати и дъщерните компании „Джърмануингс” и „Карго”. Протестът на пилотите ще продължи до четвъртък и, според някои оценки, ще нанесе на компанията загуби от около 100 милиона евро. Освен преките щети, които ще понесе компанията, големи са и вредите за бизнеса въобще, тъй като „Луфтханза” е предпочитаната компания за служебни пътувания.

От превозвача са подготвили извънреден план на полетите, които се съществяват от допълнително наети пилоти или от пилоти, работещи в администрацията на компанията. „Луфтханза” изпълнява полети от Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф до София и обратно. „Джърмануингс” лети от Бон/Кьолн до София и обратно.

Анулирани са обедните полети от Мюнхен и Франкфурт. Засега не са отменени полети от Мюнхен и Дюселдорф в късния следобед.

Информация за тях може да получите на интернет-страниците на двете авиокомпании.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени