Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Съдбата на руските енергийни проекти в България е неясна, пише в днешния си брой руският всекидневник ПРАВДА. Според договорености, постигнати през септември миналата година, до 1 ноември София трябваше да даде яснота за реализирането на АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис", но не го стори. Съдейки по всичко, причините за това са политически. Изглежда, че новият кабинет не може да реши дали изобщо са му нужни общи енергийни проекти с Русия, пише ПРАВДА. Вестникът цитира руски анализатори, според които кабинетът Борисов изтъква екологични причини за да не реализира "Бургас-Александруполис", а всъщност се стреми да извлече от руската страна по-изгодни икономически условия.

Румънските власти задържаха 100 кг хероин, скрити в камион с българска регистрация, пише днес македонският УТРИНСКИ ВЕСНИК. Камионът е превозвал помощ за пострадалите от Хаити. Според румънската полиция, наркотиците са били открити на границата с Унгария. Хероинът бил предназначен за белгийския пазар. Шофьорът на камиона, български гражданин, е арестуван от полицията, посочва изданието.

Германското министерство на финансите опроверга информацията на списание ШПИГЕЛ, според която страните от еврозоната може да отпуснат между 20 и 25 млрд. евро помощ на Атина, за да превъзмогне бюджетната криза. В днешния си брой ШПИГЕЛ твърди, че всяка страна от еврозоната ще даде своя принос за спасителен фонд в съответствие с капитала, който има в Европейската централна банка.

Размирната провинция Кандахар ще бъде следващият фокус във войната в Афганистан, заяви главнокомандващият на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Стенли Маккристъл, цитиран от вестник ТАЙМС. Според Маккристъл, коалиционните сили ще фокусират действията си върху районите, в които голяма част от населението е изложена на риск. Той изтъкна, че Кандахар е изключително важен за сигурността не само на Южен Афганистан, но на цялата страна.

Кандахар е политическото ядро на Афганистан, пише британският ГАРДИЪН и посочва като главен приоритет на талибаните установяването на контрол именно над Кандахар. "Кандахар означава Афганистан. Ако в Кандахар има мир, и в Афганистан ще има мир", заяви губернаторът на провинция Кандахар Торялай Веса, цитиран от ГАРДИЪН.

По публикацията работи: Даниела Късовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени