Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният посредник Матю Нимиц не направи конкретно предложение по спора за името на Македония

В Атина приключиха разговорите на международния посредник Матю Нимиц по спора за името на Македония. Нимиц се срещна с премиера и външен министър Георгиос Папандреу, както и с лидера на опозицията Андонис Самарас. Целта на поредната дипломатическа мисия беше среща с новото гръцко правителство и активизиране на преговорите след шест месеца застой.

Нимиц не отправи днес към Атина конкретно предложение за решение на спора за името на Македония. Видимо удовлетворен от разговорите той направи изявление, че позициите на Атина и Скопие са различни, но има основа за напредък на преговорите. Приблизително време за достигане до споразумение не посочи.

От гръцка страна, заместник-министърът на външните работи Димитрис Друцас припомни инициативите на Атина в търсене на решение към евроинтеграцията на Македония и изрази надежда,че желанието на Скопие ще намери реализация в самия преговорен процес.

Матю Нимиц разговаря и с премиера на Гърция, но след срещата изявления не бяха направени.

Очаква се темата за спора по името на Македония да се включи в програмата за среща на гръцкия премиер с американския президент Барак Обама на 9 март във Вашингтон като част от политиката по регионалната сигурност на Балканите.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени