Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат представени заключенията на мисията на МВФ за основните икономически показатели на България

Ръководителят на мисията на Международния валутен фонд Бас Бакер ще представи заключенията на екипа му след редовния преглед на основните икономически показатели на страната ни.

През последните две седмици експерти от фонда направиха анализ на изпълнението на бюджета за миналата година и заложените приходи и разходи за 2010. От това как се изпълняват приходите зависи дали ще могат да се увеличат пенсиите и заплатите от средата на годината.

Дали страната ни ще успее да постигне поставената цел и през 2010 г. разходите в хазната да не надвишават приходите - това е въпросът, на който емисарите от фонда реално търсят отговор в аванс. Именно Бас Бакер предупреди през септември миналата година, че въпреки предприетите мерки за рязане на харчове, бюджетът все пак ще излезе на червено. Така и се случи. Реално разходи, които държавата трябваше да изплати на различни фирми, основно строителни, бяха прехвърлени за тази година, като нееднократно и премиерът Бойко Борисов и финансист номер едно Симеон Дянков признаха, че ако плащанията са били извършени навреме през 2009 г., дефицитът ни щял да надскочи критичните 3%, което означава, че страната ни не покрива едно от изискванията за влизане в чакалнята преди еврозоната.

Днес очакваме да чуем какво мисля ръководителя на фонда за България Бас Бакер за това ще има ли дефицит тази година или не.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна