Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция на ГД "Човешки ресурси" по повод Международния ден на жените

По повод Международния ден на жените 8 март започна конференцията на Генерална дирекция "Човешки ресурси" на ЕС.

Заместник-председателят на Комисията за междуинституционални отношения Марош Шевчович обяви силен ангажимент на ЕС към равноправието на половете и повтори ангажиментите от обявената на 5 март Харта за жените: "Тази харта повтаря ангажимента на Европейската комисия към равенството между половете. Продължаваме да имаме силен ангажимент за допълнително подобряване на равенството между половете и по-доброто представяне на жените на ключови постове за вземане на политически решения в Европа и, разбира се, най-вече в Европейската комисия."

В хартата се набелязват пет ключови области за действие - постигане на равноправие на трудовия пазар в страните от Европейския съюз, еднакво заплащане за една и съща работа между мъжете и жените, равноправие при вземане на решения в съюза, прекратяване на насилието, основаващо се на пола, действия за равноправие извън границите на Европейския съюз чрез включване на тази тематика във външните отношения на съюза и работата с различните международни организации.

Шевчович обяви още значителен напредък на представянето на жените в европейските институции. Броят на жените в администрацията на Еверопейската комисия е нарастнал от 44,3% през 1995 година на 53% от трудовата сила. През 2008 година жените заемат 19,9% от високопоставените управленчески длъжности, което е пет пъти повече в сравнение с 1995 година.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS, БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна