Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милибанд оправда войната в Ирак със спасяване на авторитета на ООН

Британският министър на външните работи Дейвид Милибанд заяви, че поредицата от неуспехи на ООН да приложи приетите резолюции срещу бившия иракски президент Саддам Хюсеин и да го убеди да спази международните искания е отслабила организацията преди войната в Ирак.

Пред анкетната комисия за участието на Великобритания във войната в Ирак Милибанд заяви, че международните агенции са разполагали с информация, че Саддам Хюсеин е представлявал "опасност", но твърдо се разграничи от позицията на бившия американски вицепрезидент Дик Чейни, че Ирак е бил "епицентър на тероризма". Британският външен министър заяви още: "Гласувах в подкрепа на войната, защото смятах, че незачитането на ООН от Саддам Хюсеин бе само по себе си заплаха за международния мир и сигурност и авторитетът на ООН трябваше да бъде защитен."

Милибанд посочи, че от 1991 година насам срещу Саддам Хюсеин са гласувани 14 резолюции, в които Ирак е заплашван със санкции, затваряне на въздушното пространство и морски блокади, като в по-голямата си част не са изпълнени. Британският външен министър подчерта, че военната намеса в Ирак е следствие на това, че нито една коалиционна държава не е могла да постигне изпълнение на своите искания посредством организацията, създадена именно за тази цел.

Милибанд поема британското външно министерство през 2007 година, като по време на войната в Ирак заема постта младши министър на образованието.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - ББС, РИА "Новости"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени