Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценка на риска ще помогне да се избегне недобросъвестното усвояване на европари

Секретарят на Съвета за управление на средствата от ЕС Юлиана Николова коментира, че основните усилия трябва да бъдат по оценката на риска и слабите места в проектите по всички европрограми, за да се избегне недобросъвестно усвояване на европари.

Бавното усвояване на евросредствата е заради неправилно планиране, когато е започнало прилагането на европрограмите у нас, заяви Юлиана Николова: "Платени са миналата седмица на бенефициенти едва 5 786 000 лева, от които 4 са по ОП „Развитие на човешките ресурси”, което е добре, но питам къде са ни другите програми."

На дискусия със студенти от катедра „Европеистика” в СУ „Свети Климент Охридски” Юлиана Николова каза, че трябва да се измерва ефектът от усвояването на евросредствата. А някои от студентите имат свое обяснение за ниския процент усвоени европари: "Трябва да има контрол и контролът трябва да бъде истински контрол, а не да бъде фиктивен. Институциите до някаква степен не дават шанс на всички да кандидатстват. Неравнопоставеност по-скоро."

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна