Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,2 млн лв ще струва смяната на батериите на топломери на 60 000 домакинства

60 000 домакинства ще трябва да платят през тази и през следващите две години 1 200 000 лева за смяна на батериите на топломерите си. Домакинствата са клиенти на една от фирмите за дялово разпределение. Промяната се налага, тъй като гаранционният срок на батериите е 8 години.

Смяна само на батерии, а не на целите топломери звучи положително на фона на информацията от миналата седмица, че 18 000 клиенти на друга фирма за дялово разпределение трябва да сменят топломерите си още през следващия отоплителен сезон. Целта на всеки от тях е 38 лева.

От фирмата за дялово разпределение „Бруната” обаче уточняват, че въпреки смяната на батериите, топломерът издържа между 15 и 20 години, след което и той трябва да бъде подменен.

Никоя от фирмите не задължава да го направим, какво обаче ще се случи, ако си спестим разхода, напомни управителят на фирмата Николай Жечков: "Фирмите ще бъдат принудени да направят сметките едно към гьотере, както се казва."

Николай Жечков цитира данни, според който подмяната на всички топломери в страната ще излезе около 30 милиона лева, а икономията годишно от топлинното счетоводство възлизала на 160 милиона лева. Така той отговори задочно на вчерашното предложение на Комисията за защита на конкуренцията да отпадне задължителното ползване на услугата „дялово разпределение”.

От фирмата иначе са съгласни с предложенията за възстановяването на преките договорни отношения между фирмите и гражданите, както и с това за премахване на изискването собствениците на апартаменти да са собственици и на уредите за топлинно счетоводство.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!