Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският концерн "Ени" предлага сливане на "Южен поток" и "Набуко"

"Газопроводите “Южен поток” и “Набуко” не са алтернативни, а допълващи се”, каза административния делегат на италианския енергиен концерн "Ени" Паоло Скарони по време на изказването си на енергийната конференция Cera Week в Хюстън. Скарони се обоснова като подчерта, че свързването на двата газопровода, по част от трасето, ще доведе до намаляване на  инвестиционните и оперативните цени и ще се увеличат общите приходи.

Според  предложението на  "Ени", ако партньорите решат да свържат двата газопровода, ще се  обединят най-големите доставчици на европейския газов пазар. Това би задоволило стратегическите цели да се диверсифицират  източниците  и транзитните коридори.

Скарони обърна внимание, че като участник в "Южен поток" "Ени"  разчита на "Газпром" и Русия, която е един от най-големите доставчици на газ в света, а "Набуко", който трябва да превежда 31 милиарда кубически метра газ от централна Азия през Турция, България и Румъния до Австрия няма връзка с голяма страна снабдител  на синьо гориво. "Целта на предложението е да се гарантират на Европа големи, лесни и сигурни доставки на газ", каза в заключение Паоло Скарони.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна