Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Под заглавие "България предлага приятелски договор като условие за подкрепа", македонският вестник "Време" се спира на вчерашното изявление на говорителя на българското министерство на външните работи Весела Чернева за предложението от страна на България Скопие и София да подпишат договор за приятелство и добросъседски отношения. Изданието припомня, че по време на посещението на премиера Никола Груевски в София през декември миналата година неговият български колега Бойко Борисов заяви, че подкрепата на България за Македония не е безусловна.

Присъждането на голямата награда на Стружките вечери на поезията "Златен венец" на българския поет Любомир Левчев показва "зрелостта на македонската среда да бъде по-голяма от ситуацията", смята колумнистът на "Дневник" Жарко Куюнджийски. Сега в Скопие очаквали и България да връчи някоя книжовна литературна награда на писател, който ясно се изяснява като македонец и пише своите стихове на македонски език.

Разследването на смъртта на първата убита в Афганистан жена войник, 26-годишната Сара Браянт, и на трима нейни колеги говори за неадекватно обучение и липса на жизненоважно оборудване, отбелязват днес всички големи британски вестници. Британските специални сили били изпратени в Афганистан с неподходящи автомобили, недостатъчно обучени и без оборудване за откриване на взривни устройства, гласи заключението на съдебен лекар, цитирано от "Таймс".
Министърът на въоръжените сили Бил Рамъл призна, че подготовката на войниците "би могла да бъде и по-добра", отбелязва "Индипендънт".

Визитата на премиера на Швеция Фредрик Рейнфелд в Кремъл бележи първите признаци на затопляне в отношенията между Москва и Стокхолм, коментира "Росийская газета" под заглавие "Балтийска пролет". "Повод за пренастройката" на двустранните връзки според вестника е миналогодишното решение на шведското правителство да одобри прокарването на газопровода "Северен поток" през икономическата зона на Швеция в Балтийско море.

По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна