Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът падна след покачване на риск-апетита

Американският долар поевтиня спрямо еврото в сряда. Причина за спада стана повишението на риск-апетита, породен от покачването на европейските и американските борсови индекси, което увеличи търсенето от страна на инвеститорите на по-високодоходни, но и по-рискови валути за сметка на американските пари. Смесените до добри данни за продажбите на едро в САЩ допълнително вдъхнаха увереност сред пазарните учасници, че е налице икономическо възстановяване, подпомагайки рисковите сделки. Според изнесените данни, продажбите на едро в САЩ за януари са се покачили с 1.3% при очаквания за покачване с 0.6% на месечна база. През предишния период продажбите отчетоха ръст от 1.2%. Това е ръст за 10-и пореден месец, като на годишна база продажбите на едро в САЩ са се покачили с 10.5% - най-високи нива от октомври 2008 година насам.

Спрямо единната валута, щатските пари поевтиняха с 0.6%, достигайки ниво от 1.3678 долара. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0.3% до 80.34 пункта.

Японската йена отбеляза ново двумесечно дъно през вчерашния ден, като реакция от засилващите се слухове, че Японската централна банка може да повиши размера на финансовите и кредитни стимули с допълнителни 10 трлн. йени, като това се очаква да стане още на срещата през следващата седмица. По-добрите икономически данни в САЩ и притесненията, които поражда проблемът с дълга в европейските страни, са причина пазарните участници да очакват от Японската банката да забави затягането на монетарната си политика. Спрямо долара, японските пари поевтиняха с 0.95% до 90.80 йени, като спадът бе подпомогнат и от доброто покачване на доходността на американските държавни облигации.

Спрямо единната валута, японските пари паднаха с 1.35% до 123.99 йени, като срещу паунда се понижиха с 0.75% до 135.84 йени. Стерлингът поевтиня рязко след доста слабите данни за индустриалното и промишлено производство на Обединеното Кралство. Според изнесените данни, производството е спаднало с 0.9% през януари, като 11 от 13-те сектора, които се отчитат, са отбелязали спад. Единствените две зони, където е публикуван ръст, са производството на машини и оборудване, и това на хранителни изделия. В резултат на по-лошите данни, паундът понижи стойността си с 0.8% до 1.4872 долара, като в последствие завърши деня със спад от 0.1% на ниво от 1.4977 долара.

Цената на петрола се покачи в сряда, след като правителственият доклад показа, че запасите от бензин в САЩ са спаднали неочаквано. По данни на EIА (Енергийната информационна администрация), запасите на петрол в САЩ за последната седмица до 05.03.2010 година са се покачили с 1.4 млн.барела до 343.5 млн. барела при очаквания за покачване с 1.9 млн.барела. Запасите на бензин са спаднали неочаквано с 2.9 млн.барела до 229.0 млн.барела, при очаквания за повишение с 200 хил.барела. След изнесените данни, американският суров петрол за доставка през април се покачи с 60 цента до 82.09 долара за барел. По време на вчерашната си търговия, петролът отбеляза нов осем-седмичен връх на цена от 83.03 долара за барел, като възходът на суровината бе париран от прибирането на печалби от страна на инвеститорите. Лондонският сорт Брент за доставка април поскъпна с 57 цента до 80.48 долара за барел.

Цената на златото се понижи към 1100 долара за тройунция, след като намалените притеснения около гръцкия държавен дълг допринесоха за прибиране на печалби от страна на инвеститорите, постигнати след ралито на кюлчетата в продължение на четири поредни седмици. Златните фючърси за доставка месец април се понижиха с 14.20 щатски долара, или 1.3%, до 1108.10 за тройунция, като през деня варираха в интервала 1128.30 - 1103.10 долара за тройунция - най-ниската цена от 25 февруари насам. Златото за незабавна доставка се понижи с 15 долара до 1106.15 долара за тройунция.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени